De problemen met wateroverlast hebben vooral te maken met de slempgevoeligheid van de grond en de verdichte laag (op een diepte van ca. 25 – 45 cm) in de grond op ons volkstuincomplex. Beide zaken belemmeren een vlotte afvoer bij zware regenval naar de ondergrond en drainagebuizen. Slempgevoeligheid komt door de vrij fijne structuur van de grond, waardoor bij veel regen de bovenlaag als het ware “dichtslaat”. De dichte laag in de bodem is ontstaan in een (lange) periode van vrij rustig weer in de tijd dat het gebied nog Zuiderzee was.
De volgende zaken zijn van belang om de gevolgen van wateroverlast te beperken of te voorkomen:
- Bij voorkeur de tuin vóór de winter (in december) voldoende diep ( ca. 25 cm) en “grof” spitten, dus de grond niet fijn maken.
- Verzamel het afval van planten etc. en begraaf dat.
- Maak daarvoor 1 of 2 sleuven van ca. 60 cm breed en ca. 60 cm diep (tot onder de dichte laag) en enkele meters lang.
- Maak de sleuven elk jaar op een ander plek om de waterafvoer naar de ondergrond te bevorderen.
- Houd de bovengrond (ca 25 cm) bij het maken van de sleuven apart en gooi de grond bij het weer dichtmaken van de sleuf bovenop.
- Meng het plantenafval wel met de grond uit de verdichte laag.
- Maak de sleuven elk jaar op een andere plek om de waterafvoer naar de ondergrond te bevorderen.
- Gebruik (jaarlijks) organische mest. Dit bevordert de structuur van de grond.
- Zaai in herfst (aug/sept) eventueel een groenbemestingsgewas in bv. winterrogge, gele mosterd, bladrammenas, phacelia. Door de wortels is er minder last van slempgevoeligheid (dichtslaan van de grond).
- Boor eventueel enkele gaten (doorsnede 10 -15 cm) boven de drainage buizen. Deze liggen op een diepte van ca. 1 m en op een afstand van 8 m. Zo nodig op meer plaatsen boorgaten maken.
De slempgevoeligheid van de grond kan in de zomerperiode na een flinke regenbui ook leiden tot korstvorming. Het beste is om de grond dan vrij snel weer los te trekken met een cultivator, anders wordt de opkomst en groei van jonge planten belemmerd. Bij gebruik van een cultivator i.p.v. van een schoffel, wordt de grond beter/dieper losgemaakt en komt er meer lucht in de bovenlaag.