Het nut van bijenhouden

 Bijenhouden als hobby

De tijd van de romantische bijenteelt in strokorven is voorbij. Tegenwoordig worden bijen  hoofdzakelijk gehouden in meerdelige houten of kunststof kasten. Het voordeel van kasten is dat de imker zijn volken gemakkelijker kan controleren. De raampjes kunnen er worden uitgehaald om de honing te oogsten, en om ziekten en plagen van de bijen te bestrijden. Het is in Nederland niet mogelijk van de bijenteelt te leven, maar als de imker het goed doet, kan het imkeren een aardige hoeveelheid honing opleveren, en hoeft de hobby weinig geld te kosten.

 

Het nut van de bijen

Honingbijen leveren o.a. was en honing, maar ook bijengif, propolis en dienen als bestuivers van gewassen. Dat is het directe nut van bijen. Bij het verzamelen van nectar en stuifmeel vliegt de bij van bloem naar bloem. Een deel van het stuifmeel blijft hierbij aan het behaarde lichaam en de pootjes kleven en zorgt voor de bestuiving van een volgende bloem. Doordat bijen bloemvast zijn, (ze vliegen op de bloemen van één plantensoort zolang daar voedsel te halen is) zijn ze uitermate geschikt voor de bestuiving van appel, peer, pruim en kers, maar ook voor bramen, aardbeien en bessen. Weet u wel dat 80% van de gewassen worden bestoven door honingbijen? Vooral in kassen moeten bijen ingezet worden voor de bestuiving van paprika en tomaten en bij de zaadteelt. De economische waarde, geschat op 730 mln Euro, van de honingbij ligt in de bestuivingsfunctie. De honing opbrengst bedraagt echter slechts 5% van de Nederlandse consumptie. Bijenwas werd in het verleden gebruikt voor verlichting als kaarsen, heden wordt was gebruikt in de cosmetica-­‐industrie en als glansmiddel bij veel soorten snoep en drop.

Natuur en milieu

Bijenhouden is een echte natuurhobby: voor het imkeren bent u afhankelijk van het weer voor een goede honingoogst. Door het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en het voorkomen van monoculturen in de landbouw, zijn veel andere bestuivende insecten uit ons milieu verdwenen. Hun taak wordt nu overgenomen door de honingbij, zodat bijvoorbeeld heesters in plantsoenen dankzij de bijen ‘s winters bessen dragen, en er op die manier voor zorgen dat veel vogelsoorten in onze steden en dorpen kunnen overwinteren. Op hun manier dragen honingbijen dus bij aan de instandhouding van de flora en fauna.

Tips voor toekomstige bijenhouders

Heeft u het plan opgevat om bijen te gaan houden? Dan is het van belang dat u dit meldt bij het bestuur i.v.m. het controleren of het aantal bijenvolken op de volkstuinen niet overschreden wordt. Het is verplicht een cursus te volgen voor beginnend of gevorderd imker. Wie een cursus voor beginners heeft gevolgd is in staat zelfstandig en met succes bijen te houden. U kunt zich hiervoor aanmelden bij een plaatselijke imkersvereniging: deze staat u bij met raad en daad ( https://lelystad.bijenhouders.nl/), en helpt u vaak aan uw eerste volkje. Als lid van een plaatselijke afdeling bent u tevens lid van de NVB, en ontvangt u een maandblad.

Tips voor de niet-­bijenhouders

Ook als u niet van plan bent bijen te gaan houden, kunt u de bijen van dienst zijn, door bijvoorbeeld planten en struiken in uw tuin te zetten die nectar en stuifmeel leveren. Voor u levert dat dan een prachtig schouwspel van nijvere bijen en fleurige vlinders op, en de imkers in de buurt zullen u dankbaar zijn. Ook kunt u ervoor zorgen de bijen gezond te houden, door geen insecten- of onkruidbestrijdingsmiddelen in de tuin te gebruiken, en wellicht uw buren en uw gemeente vragen hetzelfde te doen. Ook al houdt u geen bijen, u kunt toch genieten van echte Nederlandse honing uit de buurt. Bijna elk dorp of elke stad kent wel een aantal imkers die aan huis hun honing verkopen, die, wie weet, gehaald is in uw eigen tuin.